Η Κλινική Διατροφή λειτουργεί τόσο με κατεύθυνση την πρόληψη όσο και την αποκατάσταση της υγείας και αφορά περιπτώσεις στις οποίες μια ασθένεια διαταράσσει το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών αλλά και περιπτώσεις στις οποίες τα θρεπτικά συστατικά δρουν επιβαρυντικά στην συμπτωματολογία μιας νόσου.
Μια ολοκληρωμένη διατροφική προσέγγιση, περιλαμβάνει τη λεπτομερή αξιολόγηση της νόσου αλλά και της διατροφικής κατάστασης του ασθενούς ώστε να καθοριστούν οι στόχοι της διατροφικής παρέμβασης που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενούς και την εκμάθηση της αυτοδιαχείρισης από την πλευρά του, με σκοπό να βελτιωθεί η υγεία του και να θεραπευθεί η νόσος του.
Μέσω της σύγχρονης Πoλυσυχνοτικής Συσκευής Τμηματικής Ανάλυσης Σύστασης Σώματος TANITA MC-980 plus, παρέχεται η δυνατότητα:
Επιπρόσθετα, η γνώση της σύνθεσης του σώματος είναι πολύ χρήσιμη στον έλεγχο ασθενών με διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, οστεοπόρωση και διατροφικές διαταραχές. Τέλος, η συσκευή προσφέρει κλινικά ακριβής μέτρηση σύστασης σώματος, η οποία επιτρέπει να υπολογίζεται η γωνία φάσης, το σπλαχνικό λίπος και ο δείκτης σαρκοπενίας, τιμές πολύ σημαντικές για την αξιολόγηση της πορείας, αλλά και την πρόληψη μιας νόσου.
Είναι δείκτης κυτταρικής υγείας και ευεξίας ο οποίος μετρά την ακεραιότητα της μεμβράνης των κυττάρων. Η αύξηση της γωνίας φάσης θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση της μυϊκής μάζας, μείωση των υγρών (από ανάκαμψη από λοίμωξη ή τραυματισμό είτε από αφυδάτωση). Η απώλεια λίπους θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη γωνία φάσης. Μείωση της γωνίας φάσης θα μπορούσε να σημαίνει απώλειας μυϊκής μάζας ή αύξηση υγρών (π.χ. φλεγμονή ή λοίμωξη) ή αύξησης λίπους.
Το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα χρησιμεύει ως προστατευτικό μαξιλάρι. Ωστόσο, η υπερβολική συσσώρευση του οδηγεί στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Το σπλαχνικό λίπος είναι το επιβλαβές λίπος στην κοιλιακή περιοχή.
Σαρκοπενία είναι η σταδιακή απώλεια μυικής μάζας στη διαδικασία γήρανσης του ανθρώπινου σώματος. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 20% των ηλικιωμένων στην Ευρώπη πάσχει από σαρκοπενία ενώ το ποσοστό αναμένετε να σκαρφαλώσει στο 63% μέχρι το 2045.
Ως «καρδιαγγειακή νόσος» ορίζεται το σύνολο των παθήσεων της καρδίας και των αγγείων. Κατά κύριο λόγο οι παθήσεις αυτές οφείλονται στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) λόγω εναπόθεσης αθηρωματικής πλάκας σε αυτά. Αθηρωμάτωση είναι η δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου με αποτέλεσμα την σταδιακή νέκρωση του εσωτερικού τους χιτώνα (ενδοθήλιο). Η υπερβολική πρόσληψη χοληστερίνης και κορεσμένων λιπιδίων από την διατροφή μας αυξάνει την εναπόθεση του λίπους στα αγγεία.
Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου είναι κυρίως η δυσλιπιδαιμία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η διατροφή και το κάπνισμα. Ωστόσο, γενετικοί παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο, η ηλικία αλλά και νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί θεμέλιο λίθο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Παραδείγματα τροφών που βοηθούν στην πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση των νοσημάτων της καρδιάς είναι οι φυτικές τροφές, το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα «καλά» λιπαρά οξέα, και τα γαλακτοκομικά.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία χρόνια νόσο με κυριότερο γνώρισμα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα και διακρίνεται σε 2 τύπους. Διαβήτης τύπου Ι και διαβήτης τύπου ΙΙ.
Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται συνήθως πριν από τα 40 έτη, συχνά κατά την εφηβεία. Σε αυτόν τον τύπο η παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα έχει σταματήσει και η ινσουλίνη αντικαθίσταται με ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή ή μέσω αντλίας ινσουλίνης.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να λειτουργήσει φυσιολογικά ή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη αποτελεσματικά, το οποίο ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα τόσο εμφανή, καθώς η νόσος αναπτύσσεται σταδιακά με τα χρόνια. Ενώ, ακόμη και αν κάποιος νιώθει υγιής μπορεί να έχει υψηλότερα των φυσιολογικών επίπεδα γλυκόζης (προ-διαβήτης) και να έχει αυξημένο ρίσκο εμφάνισης της νόσου. Για αυτό το λόγο στο διαβήτη τύπου ΙΙ η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική όπως και η θεραπεία.
Η αύξηση του σωματικού βάρους, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στην πρόωρη εμφάνιση της νόσου, μετατρέποντας τη διατροφή σε βασικό σύμμαχο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή, όταν συστήνεται από τον ιατρό.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
Η παχυσαρκία δημιουργείται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβάλλοντος, γενετικής προδιάθεσης και ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ως παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λιπώδους ιστού. Οφείλεται στη μακροχρόνια, υπερβολική πρόσληψη θερμίδων η/και στη χαμηλή δαπάνη (καύση) θερμίδων μέσω της άσκησης – φυσικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, η εναπόθεση πλεονάζοντος λίπους είναι αρκετά επικίνδυνη, καθώς τα λιποκύτταρα δεν είναι απλά αποθήκες λίπους αλλά εκκρίνουν παράγοντες με παρόμοια δράση με αυτή των ορμονών.
Επιπλέον, πλήθος μελετών έχει αποδείξει τον αυξημένο κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπνοαπνοϊκό σύνδρομο, χολολιθίαση, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, μαστού, ενδομητρίου), μη αλκοολική λιπώδη διήθηση ήπατος, οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υπογονιμότητα.
Ωστόσο, ακόμη και μικρή απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή και οφείλεται σε μείωση της οστικής πυκνότητας και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής των οστών, με αποτέλεσμα την αυξημένη ευθραυστότητα και την αύξηση του κινδύνου καταγμάτων.
Η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι τετραπλάσιος από αυτόν των ανδρών.
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης. Μάλιστα, η οστεοπόρωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η συχνότερη μορφή. Τόσο η ηλικία, όσο και το γυναικείο φύλο αποτελούν δύο από τους πιο συχνούς παράγοντες για να εμφανίσει κάποιος οστεοπόρωση. Επιπλέον, παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξή της, είναι ο τρόπος ζωής, διάφορες παθήσεις και φάρμακα, γενετικοί, καθώς και η διατροφικοί παράγοντες (ιδιαίτερα χαμηλό σωματικό βάρος, διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία, δυσανεξία στο γάλα και χορτοφαγία).
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται (όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D), καθώς και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια οστικής πυκνότητας που τυπικά παρατηρείται στην οστεοπόρωση.
Αλλάξτε λοιπόν τις διατροφικές σας συνήθειες και προστατεύστε τα οστά σας!
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι: